Biserica Domneasca Curtea de Arges

Evalueaza
(3 voturi)

Biserica Domneasca Curtea de Arges

Construita de familia Basarab in secolul al XIV-lea, este o biserica bizantina clasica, monument de arta si arhitectura medievala romaneasca. Aici se gasesc fresce din diferite perioade de timp, dar cele mai de pret sunt sunt cele care dateaza din timpul domnitorilor Vladislav I Vlaicu si Radu I.
Judetul Arges este situat in zona central-sudica a Romaniei. Pe teritoriul sau, in apropierea municipiului Pitesti, se intalnesc Paralela 45° latitudine nordica si Meridianul 25° longitudine estica.
Pe Valea manoasa a Argesului, la adapostul Muntilor Fagaras si la intretaierea vechilor drumuri comerciale, la Curtea de Arges semnele trecutului sunt prezente peste tot.Dar pentru ca orasul este mic (intr-o ora il strabati de la un capat la altul) alternanta de nou si vechi este cu atat mai uluitoare.Vestigiile medievale par sa nu fie insa tulburate de apropierea caselor moderne. In piata din centru te intampina statuia intaiului domn al Tarii Romanesti, Basarab I.
Apoi stai cateva clipe in cumpana pentru ca nu stii incotro s-o pornesti mai intai. Intr-o parte, ruinele Cetatii Domnesti, cel mai vechi ansamblu de arta feudala din tara noastra, pastrat in forma initiala, in alta chemarea tainica a turnului Bisericii San-Nicoara.
Din intreaga cetate, doar falnica Biserica Domneasca (Biserica Sf. Nicolae Domnesc) a biruit vremurile. Alaturi ii mai tin inca tovarasie ruinele caselor voievodale, ale bastionului de aparare, inconjurate de ramasitele zidurilor groase de aparare.
In Biserica Domneasca, inaltata in secolul al XIV-lea, se mai poate admira o parte din fresca originala, cea mai veche de acest gen din tara.

 


Articole asemanatoare (dupa eticheta)

Galerie Foto

Mai multe articole din aceasta categorie: « Manastirea Curtea de Arges Barajul Vidraru »
Luni, 06 Iulie 2020